Peter M. Riemslag Baas
beeldproducent film en foto

Contact M: 06-39757001

Bizzblog

Meer en betere omzet met productvideo's. Wie wil dat nou niet?

Peter Riemslag Baas - Sunday, September 29, 2013

Lucht verkoopt niet.

Informatie en emotie wel.

Dat geldt ook voor jouw producten!

 

Consumenten willen op de product(web)pagina meer te weten komen over het product zelf. De toepassingen en voordelen daarvan. Zij zitten niet te wachten op een "commerciële" reclamespot. Ze zijn op zoek naar kennis, naar informatie over wat het product kan, doet en hoe het werkt. Het "verkopen" gebeurt elders, in emails, advertenties, banners etc. Niet op de productpagina.

 

De inhoud van de productpagina, of het nu foto, video of tekst is, moet hen vooral het vertrouwen geven dat juist dat ene product hetgeen is wat ze nodig hebben. De basis voor een aankoop.


Een productvideo zal daarom, vanaf script tot en met alle facetten van productie en post-productie, gericht moeten zijn op het opbouwen van het vertrouwen van de consument in het product zodat hij of zij een goed gevoel overhoudt dat leidt tot de beslissing het product daadwerkelijk aan te schaffen. De video moet ontdaan blijven van alle "geweldige" eigenschappen die door het marketing team eraan worden toegeschreven. Geen superlatieven, geen uitroeptekens, hoofdletters of andere stijlen om te overdrijven hoe goed het product wel niet is.

 

Een voorbeeld:

 

 

Als de inhoud van de productpagina doet waarvoor die bedoeld is, heeft het de consument precies verteld wat het product betekent/kan/doet en voor wie of welke toepassing het juist bedoeld of geschikt is. Dat zijn de ultieme argumenten op basis waarvan een consument tot aanschaf zal overgaan.


Voor meer dan de helft van de consumenten geldt dat een productvideo hen meer vertrouwen geeft bij de aankoop van het product en verkleint het de kans dat zij dat retourneren.

Video's zijn voor consumenten "easy to share" content. Bevalt het ze? Dan willen ze die ook graag delen met vrienden, kennissen, familie via social media. Eerder dan andere product-informatie zoals foto's en tekst, omdat video's ook een zekere "entertainment" in zich draagt. Beweging, muziek, een stem. Er valt iets te zien!


Veel consumenten bekijken productvideo's twee keer of meer voor producten waar veel (vaak technische) informatie bij wordt verstrekt, voordat zij tot aankoop besluiten. Denk daarbij aan consumentenelektronica.
Maar zelfs voor "eenvoudiger" producten, zoals accessoires voor huisdieren, kleding e.a. accessoires heeft een flink aantal consumenten een video bekeken. Productvideo's krijgen - zo blijkt - een steeds grotere betekenis in het maken van de keuze en het besluit tot aanschaf door de consument via een webshop of zelfs een "gewone" retailer.

Het vertrouwen dat consumenten winnen bij het bekijken van product video's is groot en helpen de retailer  uiteindelijk ook naar een beter rendement. Mindere retouren. Een hogere mate van klantenbinding. En…… terugkerende klanten.

 

Als je product video's maakt, plaats ze dan zowel op  de productpagina van je website als op Youtube. Beide zullen ongeveer even veel bekeken worden maar maken het product gemakkelijker en sneller vindbaar als de consument gaat "googlen".

 

Ofschoon consumenten nog altijd de meeste product video's via de computer bekijken is het aantal dat ze via de zogenaamde "mobile devices" bekijken snel groeiende. Zelfs in de winkel aangekomen als ze het product fysiek in handen hebben wordt de iPhone, Samsung of Blackberry tevoorschijn gehaald om net dat laatste beetje vertrouwen bevestigd te krijgen dat tot een feitelijke aankoop leidt.

 

Kortom: productvideo's helpen de producent, groothandel en detaillist vertrouwen te krijgen van de consument. Minder retouren. Een hogere klantenbinding en terugkerende klanten.

Meer en betere omzet.

Wie wil dat nou niet?

Reactie
Post has no comments.
Plaats een reactie

 

Captcha Image