Peter M. Riemslag Baas
beeldproducent film en foto

Contact M: 06-39757001

Bizzblog

10 tips voor een uniek videoprofiel!

Peter Riemslag Baas - Wednesday, September 18, 2013

10 tips en 5 bonustips om jezelf voor te stellen op het world wide web. Als zzp'er, werkzoekende, dienstverlener. Want van alle drie zijn er zoveel dat je er wat voor moet doen om uit te steken boven het maaiveld.

Ook jij kunt het. Dus hup! Aan de slag! Onderscheid jezelf en go go go! 

 

1. Zorg dat JIJ in beeld staat.

 

2. Het gaat om JOU! Attributen en een omgeving die niet ter zake doen laat je buiten beeld. Ook een “neutrale” achtergrond kan mooi beeld opleveren.

3. Less is more! Beperk de lengte van de video tot anderhalve minuut.


4. Realiseer je je doelgroep. Aan wie stel jij je voor? Pas daar je stijl op aan. Zowel in (gesproken) tekst als in beeld.

5. Schrijf, lees, herschrijf, herlees. Met tussenpozen van minimaal een halve dag. Schrijf in spreektaal.

6. De gemiddelde spreektijd is 120 woorden per minuut. Langzaam is tussen de 100-110, snel is tussen de 130-140. Over het algemeen gesproken is 120 wpm prettig om naar te luisteren. Anderhalve minuut is dan circa 180 woorden (half A4-tje getypt).

7. Laat een vertrouwd persoon kritisch jouw tekst lezen voordat je ‘m definitief besluit te gaan gebruiken.

8. Ga voor de spiegel staan en lees je tekst hardop alsof je deze aan een publiek presenteert. Neem alleen het geluid op en luister naar je stem. Minstens 10 keer. Voor velen is dat wennen. Maar… het went.

9. Vooral voor mannen: toon expressie, maar blijf authentiek. Vrouwen hebben van nature meer expressie in het gezicht.

10. Ben je aan je stem gewend? Lees het dan nog een keer hardop. Luister zo objectief mogelijk. Intonatie, toonhoogte, snelheid van spreken, gebruikte pauzes. Het geheel moet plezierig zijn om naar te luisteren. Speel ermee. Probeer. Laat iemand meeluisteren of laat je begeleiden.

5 BONUS TIPS:


BONUSTIP 1:

Zorg dat je haar goed zit, je brillenglazen gepoetst en geen etensresten tussen de voortanden zichtbaar zijn.

 

BONUSTIP 2: 

Drink niet vlak voor de opname koffie, thee, fris- of sterke drank. Gewoon water. Een glas water bij de hand kan van pas komen.

 

BONUSTIP 3: 

Voor heren met stropdas en colbertje: jasje dicht. Stropdas op riemhoogte van de pantalon en netjes geknoopt.

 

BONUSTIP 4: 

Voor dames: Less is more! Niet alleen in woordgebruik maar ook in make-up. Een natuurlijke uitstraling heeft de voorkeur.

 

BONUSTIP 5: 

Voor dames en heren: Ga vooral STAAN. Gebruik je handen. Niet overdreven maar ter benadrukking van je verhaal. Haal een paar keer diep adem voor de opname. Relax. Heb vertrouwen. Het komt allemaal goed!

 

 

Reactie
Post has no comments.
Plaats een reactie

 

Captcha Image